Тревожни разстройства

   Тревожните разстройства са бича на съвременното общество.

   Всеки човек периодично чувства страх и безпокойство. Страхът е емоционален, физически и поведенчески отговор на незабавно разпознаваема външна заплаха (например, проникване на нарушител, подхлъзване на автомобила върху лед). Тревожността е неприятно емоционално състояние на нервност, като причините за възникването му не са толкова очевидни. Безпокойството не е обвързано с точното време на заплахата и може да се случи без идентифицирана заплаха.
   Фокусът на тревожността не е ограничен, човек може да има няколко тревожни причини, които да се променят с времето. Те включват ситуации на работното място, семейството, финансова сигурност, здраве, безопасност и т.н.

   Безпокойството често е придружено от физически промени и поведения, подобни на тези, причинени от страха.
В някои случаи, тревожността е адаптивен механизъм, тя може да помогне на хората да се подготвят, да практикуват и да “репетират”, за да действат разумно в потенциално опасни ситуации. Въпреки това, над определено ниво, тревожността причинява дисфункция и прекомерен стрес. В този случай тя става неадаптивна и се счита за психично разстройство.
   Хората с тревожно разстройство са прекалено притеснени от различни житейски ситуации или събития. Трудно им е да контролират тревожността, която присъства в по-голямата част от деня им. Обикновено симптомите са тревожност, възбуда или нервност, лесна умора, трудна концентрация, раздразнителност, мускулно напрежение и нарушения на съня.
   Тревожните разстройства са по-чести от всички други психични разстройства. Те обаче често не се признават и следователно не се третират. При липса на терапия, хроничната дезадаптивна тревожност може да насърчи или да повлияе на лечението на някои общи заболявания.

   Тревожните разстройства могат да продължат до няколко години и могат да бъдат изразени от едва забележими съмнения до пълна паника. Човешкото поведение в развитието на тревожни разстройства е индивидуално. Така могат да съществуват едновременно тревожност и депресивно разстройство или може да се развие депресия първо и симптомите и признаците на тревожно разстройство могат да се появят по-късно.

   Тревожните разстройства измъчват човека и пречат на неговото социално функциониране.

   Семейната анамнеза за тревожни разстройства помага при диагностицирането, тъй като някои хора наследяват предразположеност към същите тревожни разстройства като техните роднини, както и обща чувствителност към други тревожни разстройства. Някои хора получават същите разстройства като техните роднини, поради интернализирани поведенчески стереотипи.